Miksei tekijänoikeuteen herätty aiemmin?

Suvi-Anne Siimes kysyy - ja mielestäni hyvin aiheellisesti - että miksi tekijänoikeuteen herättiin vasta nyt, eikä aiemmin.

Hyvä edustaja! Minä, ja oletettavasti muutama muukin, kuvitteli ilmeisen erheellisesti, että kun tekijänoikeuslaki palautettiin viime huhtikuussa takaisin valmisteluun aivan samojen syiden takia kuin mistä nyt valitetaan, että sitä jopa ehkä muutettaisiin. Lakien valmistelu on valitettavan epäselvää tavallisille kansalaisille ja oli suorastaan järkytys nähdä, että uusi esitys on liki tyystin sama kuin keväinen versio.

Kyse on todellakin tasapainosta. Kyse on tasapainosta yksityisen kansalaisen ja suurten mediayhtiöiden välillä. Kenen suomalaisen graafikon etua palvelee se, että kirjojen yhteistilaaminen ulkomailta tehdään laittomaksi? Kenen elokuvaohjaajan etua palvelee se, että tietokoneohjelmien levitys internetissä tehdään luvanvaraiseksi? Kenen säveltäjän etua palvelee se, että Linuxin käyttäjiltä käytännössä kielletään musiikin kuuntelu omalla tietokoneellaan? Kenen kuluttajan etua palvelee se, että kolmensadan euron musiikkisoittimen laillinen täyttäminen musiikilla - josta ei välttämättä saa edes ottaa varmuuskopiota - maksaa 10,000 euroa? Minkä musiikinystävän etu on se, että uudet, netissä myytävät tiedostoformaatit muodostavat meille digitaalisen musiikin arkiston, jota muutaman vuoden päästä ei ehkä voi enää kuunnella? Kenen yksittäisen kansalaisen etu on se, että jopa keskustelu tietyistä asioista kielletään?

Vaikka uudessa laissa on paljon hyvää, siinä on myös paljon pahaa. Sanotte, että "laki ei ole tällaisenaan maailman paras laki". Näin tosiaan on, ja saamanne sähköpostivyöry (johon tämä tulee osaltaan liittymään) osoittaa sen, että sillä on suuri vastustus kansassa.

Piratismi on paha asia. Mutta uusi laki antaa liikaa valtaa niille, joiden mielestä piratismi on "kaikki ne asiat, joista me emme saa rahaa." Kuluttajillekin kuuluu tiettyjä oikeuksia - ja yksi niistä on lupa kuunnella laillisesti ostettua musiikkia missä muodossa itse haluaa.




Comments

Eivät tavalliset ihmiset seuraa lakien valmistelua, sehän on selvää että asiaan herätään vasta siinä vaiheessa kun asiasta on juttua mediassa, mistä muualta sitä tietoa pitäisi arkipäivänä kaivaa? Sitä helpotti myös netissä kiertävät artikkelit aiheesta.

SItäpaitsi kokemuksessani, jos asiaan puuttuu aikaisessa vaiheessa,poliitikot sanovat että "nyt on vielä liian aikaista..."

--Smiegol, 14-Sep-2005


Ei semmoista "oikeata ajankohtaa" ole olemassakaan.

--pni, 14-Sep-2005


Ei niin. Eihän kukaan halua, että hänen työtään tulee joku ulkopuolinen amatööri ronkkimaan, mutta kyllä poliitikon nimenomaan luulisi osaavan sen niellä.

--JanneJalkanen, 15-Sep-2005


More info...     Comments?   Back to weblog
"Main_blogentry_140905_1" last changed on 14-Sep-2005 09:32:05 EEST by JanneJalkanen.