Some blogger awards statistics (in boring Finnish)

Blogger and www.kultainenkuukkeli.net seem to have a strong disagreement about publishing, so I have to do this here. Try and bear with me...

Ehdokkaista (paras merkintä poislukien) helsinkiläisiä oli 30 kpl, tamperelaisia 7 kpl, pohjois-karjalalaisia 1 kpl, oululaisia 1 kpl, tukholmalaisia 1 kpl, newyorkilaisia 1 kpl, tuntemattomia 5 kpl. Yleisö oli siis sitä mieltä, että 68% hyvistä blogeista tulee noin kehä kolmosen sisäpuolelta, sekä noin 16% Tampereelta. (Tuntemattomat voivat tietysti kasvattaa jompaa kumpaa lukua.)

Raati palkitsi kuusi helsinkiläistä, kolme tamperelaista, ja yhden oululaisen (paras merkintä meni helsingin ulkopuolelle, mutta koska en laskenut sitä äskenkään mukaan, en laske sitä tähänkään). Helsinkiläisiä palkituista oli siis 60% (tai 55%, jos parhaan merkinnän laskee, mutta minähän en laskenut), eli siis hieman vähemmän kuin ehdokkaista. Tamperelaisille meni 30% palkinnoista (27%, parhaan merkinnän kera).

Sen sijaan, että kyseltäisiin miksi raati suosii helsinkiläisiä kavereitaan, voidaan ehkä ennemmin kysyä, miksi suuri bloggaajayleisö oli alun perinkin sitä mieltä, että kaikki mainitsemisen arvoiset blogit ovat pääkaupunkiseudulta, sekä miksi raati palkitsi liki puolet ehdolla olleista tamperelaisista ja kaikki oululaiset?

<provokaatio>
Jos Kehä kolmosen ja Tampereen ulkopuolella on hyviä blogeja, miksi niitä ei äänestetty? Olisiko raadin pitänyt mennä radikaalimmin listan ulkopuolelle, jotta myös ei-kaupunkieläjiä olisi saatu palkittua? Pitäisikö palkinnoissa olla kiintiöt?
</provokaatio>

(Luvut laskettu pikaisesti, pahoittelen jos siellä on off-by-one -virheitä. Suuruusluvut ovat kuitenkin oikein.)

Päivitys: koska joku kuitenkin lukee tämän väärin (ja näin uudelleen luettuna tämän voi todellakin lukea väärin - story of my life), niin huomautettakoon, tässä kirjoituksessa on kieli hieman poskella, mutta ei kuitenkaan ihan kokonaan. Minusta tämä oli mielenkiintoinen ilmiö, jota en itse huomannut ihmetellä ennen kuin tänään saunassa. Raadin keskusteluissa ei missään nimessä käytetty paikkakuntaa minkäänlaisena kriteerinä - sitä ei varmaan edes mainittu kertaakaan. Minusta on kerrassaan mälsää se, että pääkaupunkiseudulla on näin hallitseva asema, ja haluaisin ehdottomasti nähdä enemmän bloggaajia muualta Suomesta. Mutta ehkäpä (toivottavasti) tämäkin korjaantuu ajan myötä: kaupunkilaissinkut ovat nopeimpia kokeilemaan uusia asioita; muut tulevat sitten perässä kun ovat nähneet niiden arvon.

Päivitys2: Jos kuukkelit olisi tänä vuonna jaettu pelkästään yleisöäänien mukaan, kaikki palkinnot paitsi yksi olisivat menneet Helsinkiin, ja mitvit olisi voittanut niistä neljä.
Comments

Se kallioblogi ei edelleenkään ollut ehdokkaana. Herää vain kysymys, miksi niitä mielipiteitä kysytään jos voittajat kuitenkin päätetään kokonaan itse, oli listalla tai ei?

--Kummastuttaa, 28-Apr-2005


Koska raati ei kykene seulomaan 1700 blogista niitä hyviä, on ihan fiksua pyytää muilta neuvoja. Mikäli bloggaajat eivät äänestäisi, olisi aika todennäköistä, että raati palkitsisi vain blogeja, joita itse lukevat. Mikä olisi todella sääli.

Jos taas kisa olisi puhtaasti yleisöäänestyskisa, mitvit olisi voittanut kaikki palkinnot.

Siksi toisekseenkin: vain yksi kymmenestä otettiin listan ulkopuolelta - ja siitäkin väännettiin peistä pitkään ja hartaasti. Päätös mennä listan ulkopuolelle ei ole helppo, koska siitä syntyy pakostakin suurta valitusta (tämähän nähtiin jo viime vuonna). Vielä vaikeampaa on palkita ihminen, jonka on tavannut pari kertaa, koska silloin tullaan syyttämään ystävien suosimisesta. Mutta se, että tietää saavansa paskaa niskaan, ei saa olla hyvän blogin palkitsemisen tiellä.

Kuukkelithan eivät ole absoluuttinen, mitattavissa oleva paremmuuskisa (kuten nyt vaikkapa 110m:n aikajuoksu), vaan erään pienen bloggaajajoukon subjektiivisten preferenssien mukaan jaettuja tunnustuksia.

--JanneJalkanen, 28-Apr-2005


"...haluaisin ehdottomasti nähdä enemmän bloggaajia muualta Suomesta."

...kunnes sä pyydät niitä muuttamaan luokses helsinkiin? ;)

--Visukinttu-Jarkko, 29-Apr-2005


ARG! En siis osaa kirjoittaa mitään, mitä ei voisi tulkita kaksimielisesti :-)

--JanneJalkanen, 29-Apr-2005


Mitäs tohon sanoa? Mä aloitin blogien seuraamisen myrsky.net:n alkuaikoina ja innostuin todenteolla blogeista monen yhteensattumien (lue: apukeittio.com:n foorumin kaveri alko bloggaamaan schizo-Janne aka Media-Elvis) jälkeen. Silloin (siis viime vuonna) eikä nytkään minulle ole väliä kuka voittaa mitäkin. Tottakai käyn tarkastamassa mitä uudet tulokkaat (tai voitokkaat) ovat, mutta mulle sisältö ratkaisee edelleen. Se että suurin osa kuukkeliblogeista on kehäkolmosen sisäpuolelta, ehkä hieman harmittaa, mutta ei haittaa yhtään.

Harmittaa vain lähinnä miittien takia. Itse, vaikka en ole vieläkään avannut omaa blogia, kuulun silti kuuluvani samaan ryhmään muiden bloggaajien kanssa. Heh, vuosi sen jälkeen kuin luin ensimmäistä blogia rohkenin laittaa ekan kommentin. No, ei kai mulla ollut sitten sanottavaankaan sitä ennen, eikä vieläkään riittävästi omaa blogia varten. Ideamyssy hautoo kuitenkin edelleen. Mutta mitä tarkoitin ja mitä muutkin karkeasti rivien välistä varmaan karkeasti lukien yrittää sanoa on bloggaajien ns. sisäpiiri ja miitit on aika pääkaupunkikeskeisiä. Ekasta tai noh, rehellisesti sanottuna tokasta miitistä (kun virallisesti toivotettiin ei-bloggaajatkin paikalle) lähtien olen haluunnut saapua miitteihin, mutta välimatka on estänyt. Muutettuani Lahdesta Kuopioon tuntuuu että tilanne on vain heikkenemään päin. Lahdesta oli vielä lyhyt matka tsadiin, mutta täältä on jo tekemistä.

No ensimmäistä miittiä odotellessa. Kuukkeligaalahan voisi muuten seurata vuoden parasta blogia? Saataisiin varmaan jossain vaiheessa gaala liikkelle!?!

Tämä oli tälläinen vuodatus pienissä jälkimainingeissa täältä Pohjois-Savosta! Ja ihan rehellisesti onnea kaikille voittajille!

--Daily, 29-Apr-2005


Tuota... Ei ole olemassa mitään sisäpiiriä. Se vain näyttää siltä kun katsoo kaukaa. Jostain syystä vain helsinkiläiset ovat tarpeeksi aktiivisia järjestääkseen tälläisiä kokoontumisia, lieneekö se sitten jotain yleisen elämän puuttumista. Olen itse järjestänyt yhden oululaisen bloggaajatapaamisen, ja se oli oikein mukava - mutta oli vähän hassua, että helsinkiläisen piti järjestää sekin.

Tässä voi varmaan taas viitata Shirky's Power Law -käsitteeseen, joka sanoo, että mikä tahansa vapaasti järjestyvä joukko (kuten nyt vaikka bloggaajat, jotka saavat vapaasti valita keistä pitävät) järjestyy niin, että se nostaa sisältään muutaman erittäin suositun ihmisen huipulle joka tapauksessa. Se, kuka sinne listan kärkeen pääsee voi ihan hyvin olla sattumaa, mutta "sisäpiirit" ja "a-listat" ovat luonnollisia seurauksia siitä, että kuka tahansa saa linkata keneen tahansa.

--JanneJalkanen, 29-Apr-2005


Ihan vaan tällaisena sivustakatsojan objektiivisena reunahuomautuksena totean, että kyllä minusta "kisan" pitäisi olla puhtaasti yleisöäänestyskisa.

Kisa. Puhtaasti. Yleisö.

Nimim. Salkkarit on ihq.

--mitvit, 29-Apr-2005


Sinulle se toki sopisi, sillä iMitvit olisi voittanut neljä kategoriaa. Ja kaikki palkinnot (paitsi yksi) olisivat menneet Helsinkiin :-)

--JanneJalkanen, 29-Apr-2005


Henkilökohtaisesti en ole ollenkaan pahoillani siitä että Kallioblogi tuli pystymetsästä (tai pikemminkin Kalliosta) ja nappasi Kuukkelin kategoriassa jossa itse olin ehdolla. Harmittamaan jäi se, etten itse älynnyt Kallioblogia äänestää. Hyvä että raati oivalsi.

Ja olisin henkilökohtaisesti sitä mieltä että sisäpiiriä ei todellakaan ole täällä Helsingissä. Täällä on vain bloggaajia vähän enemmän. Ja muuten Kuopiossakin on järjestetty blogimiitti. Minua pyydettiin sinne vieraaksi, mutta välimatka oli liian pitkä. Etä se siitä nillityksestä "kaikki miitit on Helsingissä ja sinne on liian pitkä matka". Ihan yhtä pitkä matka on täältä minne tahansa muualle.

--turisti, 29-Apr-2005


Yksi mahdollinen selitys olisi siinä, että "suuri bloggaajayleisö" koostuisi pääasiallisesti raadin helsinkiläisistä kavereista :)

--Mike, 29-Apr-2005


Lisää hauskaa statistiikkaa...

Kaikki gaalaan vaivautuneet turkulaiset kävivät lavalla, mutta yksikään heitä ei saanut siellä palkintoa.

--Jaakko, 29-Apr-2005


Mike: Se on tietty mahdollista, joskin varsin epätodennäköistä. Muutenhan raatilaisia olisi äänestetty enemmän :)

--JanneJalkanen, 29-Apr-2005


Kröhöm, ihan vaan haluaisin huomauttaa että Pinseri ei ole Tampereelta. Aika läheltä kuitenkin. Sanotaanko että Tampereen Espoosta ;-)

--81.197.21.132, 30-Apr-2005


Janne on täysin oikeassa siinä, että äänestyksen tarkoituksena oli, että raati saa jonkunlaisen käsityksen siitä, mitä "suuri blogeja lukeva yleisö" (mitä ikinä sillä Kallion ulkopuolella ymmärretäänkään) ajattelee. Mutta tältä pohjalta on täysin virheellistä ilmoittaa Kuukkeleiden kotisivulla mitään "ehdokkaita", koska mitään tiettyjä valikoituja ehdokkaita ei ole olemassakaan - koska raati voi päättää antaa palkinnon kenelle tahtoo, m.o.t. Eikö vain?

Ja haluaisin huomauttaa raadille, että vaikka se ansiokkaasti pyrki immunisoimaan itsensä kritiikiltä mainitsemalla alusta pitäen, että tarkoituksena on "yhdistää...kaikki loanheittoon raatia kohtaan ja näin edistää yhteismaailmallista ymmärrystä ja maailmanrauhaa", niin ei siitä näin helpolla pääse. Jos halutaan, että palkinnoilla on jotakin merkitystä Kallion ulkopuolella, niin tällöin raadin olisi syytä välttää jakamasta palkintoja itselleen tai niille, jotka muistavat vähintäin viikottain linkittää raatilaisten omille sivuille.

Ei tässä muuten mitään, mutta kun Kuukkelit ovat julkisuudessa profiloituneet tosissaan "Suomen parhaiden blogien palkinnoiksi", niin silloin on aika lailla väärin muita bloggaajia kohtaan, että "erään pienen bloggaajajoukon subjektiivisten preferenssien mukaan jaetut tunnustukset", kuten Janne yllä sanoo, saavat tällaisen aseman. Vai onko asian tämä laita saatettu tietoon IS:n J-P Tikalle?

--Koo, 30-Apr-2005


Kaikin puolin hankalaa. Yleisöäänestys suosii populismia, raati omia suosikkejaan. Äänestyksen tulos on aina konstrukti, joka perustuu suuresti äänestyksen parametreihin -- johtavatko vaaliliitot ja maakuntapainotukset "oikeampiin", "väärempiin" tai "halutumpiin" vaalituloksiin on suhteellista.

Yleisön suosikin ja lehdistön suosikin kategoriat on perustettu tiettyihin lajeihin syystä. En tiedä mihin kuukkelit pyrkivät tai mikä on niiden perimmäinen funktio, mutta aito kansalaiskeskustelu aiheesta on välttämätöntä, jos vakavuutta ja vakavastiotettavuutta halutaan lisätä.

Eikä tätä keskustelua silloin pidä, voi eikä saa rajata blogosfääriin.

--Markus, 30-Apr-2005


Ehkä. En halua kisasta liian vakavaa tai vakavastiotettavaa, koska silloin siitä syntyy liian ryppyotsainen, ja mikä pahinta, joku voi oikeasti uskoa, että blogit voi laittaa paremmuusjärjestykseen.

Ehkä puhdas suosituimmuuskisa olisi tosiaan paras, koska siinä ainakin pelisäännöt olisivat selvillä.

Ensi vuodeksi olen pyöritellyt mielessäni seuraavia vaihtoehtoja (tätä nykyisenlaista todennäköisesti ei jatketa; tänäkin vuonna oli tarkoitus jo vaihtaa, mutta en vain ehtinyt):

  • Puhdas suosituimmuuskisa. Hyvät puolet: selkeä, helposti järjestettävä; huonot puolet: liian helposti pelattava (l. huijattava)
  • Laajennetaan raati 30-50 tunnettuun, valikoituun bloggaajaan (ikä, sukupuoli, sijainti) Bloggiesin tapaan. Hyvät puolet: kukaan ei syytä raatia; huonot puolet: vaatii pirukseen järjestämistä, on joka tapauksessa suosituimmuuskisa.
  • Survivors-tyyppinen pudotuspelikampanja, jossa bloggaajat äänestävät toisiaan pois eri kirjoitustehtävien tulosten perusteella. Hyvä puoli: jännittävä, huono puoli: vaatii vielä enemmän järjestämistä.
  • Euroviisujen tyyppinen useita maantieteellisesti hajautettuja raateja, joiden äänestystulokset paljastetaan gaalassa. Hyvä puoli: toimii erinomaisesti parodiana; huono puoli: vaatii järjestämistä, liikaa hajoavia kohtia, blogit ovat helsinkikeskeisiä.

Se, mikä valitaan riippuu pitkälti siitä, miten paljon aikaa on käytettävissä. Jos minulla on kiire, kisasta tulee puhdas suosituimmuuskisa. Jos minulla on tylsää, kisasta tulee Blogvivors. Jos joku muu haluaa ottaa homman vastuulleen, sitten ei tiedä :-)

--JanneJalkanen, 30-Apr-2005


More info...     Comments?   Back to weblog
"Main_blogentry_280405_2" last changed on 29-Apr-2005 12:32:19 EEST by JanneJalkanen.