"Mutta minua häiritsee se, etten osaa selittää isoäidilleni yksinkertaisesti, mitä tarkoittaa että olen bloggaaja."

Onko se sitten oikeasti niin hankalaa? Oletan, että isoäitisi kuitenkin tietää, mikä internet on. (Jos ei tiedä, silloin varsinaisena ongelmana ei ehkä ole niinkään selitettävän asian monimutkaisuus kuin selityksen kohde.) Enivei, esimerkiksi näin: "Kirjoitan internetiin ikään kuin omalle julkiselle ilmoitustaululleni asioista, jotka ovat minusta kiinnostavia tai tärkeitä. Kuka tahansa internetin käyttäjä voi halutessaan lukea ja kommentoida kirjoituksiani. Joskus kirjoitan aika henkilökohtaisistakin jutuista."

Eikö tuosta nyt tajua oleellisimmat asiat kuka tahansa, jolla on edes melkein vaadittavat perustiedot nyky-yhteiskunnasta ja teknologiasta ja ymmärryskyky suunnilleen kondiksessa? Tarkentavia lauseita voi tietty lisätä pari kappaletta olosuhteiden ja tarpeen mukaan.

Mitä itse asiaan tulee, itse kirjoitan selvästi päiväkirjaa, en blogia, minkä tietty huomaa kyllä jo käyttämästäni formaatistakin. (On vaikea sanoa kuinka erilainen lopputulos olisi, jos aloittaisinkin sen tekemisen vasta nyt -- aloittaessani vuoden 2000 lopulla koko blogikuvio oli aika erilainen kuin nyt.) Käytännössä ero minun tekstini ja bloggaamisen välillä ei tietty yleensä ole kovin merkityksellinen kellekään lukijalle, mutta kyllä mä itse tiedostan eron varsin vahvasti.

--Mikki, 20-Sep-2004


Mutta valitettavasti tuo ei mielestäni selvitä blogi-ilmiötä yhtään sen enempää kuin että "joskus käyn potkiskelemassa palloa kavereiden kanssa" selvittää jalkapallo -nimistä peliä. Se on totta, mutta riittämätöntä.

Sen sijaan siinä olet täysin oikeassa, että sulla on päiväkirja eikä blogi. Blogiin kun liittyy oleellisena osana myös formaatti.

--JanneJalkanen, 20-Sep-2004


No, ilmiön selittäminen ei kyllä musta ole merkittävästi hankalampaa -- olettaen jälleen, että kuulijalla on riittävät perustiedot ja ymmärrys. (Ja halu ymmärtää, jos niikseen tulee.) Se ei käsitteenä ole kovin monimutkainen.

--Mikki, 20-Sep-2004


Duodaduoda... Myönnettäköön, että isoäidilleni on hemmetin paljon helpompi selittää tälläinen asia kuin tietylle konservatiiviselle insinööristyypille. Nimimerkki "kokemusta on".

--JanneJalkanen, 20-Sep-2004


My point exactly. Jos kuulijan surkea arvomaailma kertoo vaikkapa, että asioista avautuminen muuten kuin lätkämatseissa tai nakkikiskan jonossa on taidehomojen hommaa, ilmiötä tai sen viehätystä on vaikea selittää ilman rankkaa vastustusta. Silloinkaan ongelmana ei tosin niinkään ole se, etteikö kuulija ymmärtäisi vaan se, ettei kuulija suostu oikeasti edes kuuntelemaan mitään muuta kuin omaa ennakkokäsitystään.

--Mikki, 21-Sep-2004


Kyse ei ole avautumisesta. Kyse on siitä, että koko blogin formaatti on outo käsite ihmisille, joille "kotisivu" on jo käsittämätön.

Kaikki blogit eivät ole avautumista. Itse asiassa, moni blogi ei ole avautumista. Ja suoraan sanottuna, moni asiantuntijablogi on mielenkiintoisempi kuin avautumisblogi. Mun ongelmani on siinä, että näen koko blogikulttuurin yhtenäisenä - ja sen selittäminen yksinkertaisesti on vaikeaa.

--JanneJalkanen, 21-Sep-2004


Avautuminen ei kyllä musta lähtökohtaisesti niinkään tarkoita oman elämän tilitystä vaan enemmänkin mitä tahansa julkista, melko yksisuuntaista kommunikaatiota. Se, puhutaanko hiukkasfysiikasta vai lumen alta paljastuvasta koiranpaskasta on aika yhdentekevää. (Ei niin, etteikö blogien yhteydessä olisi myös aika rönsyilevä keskustelu- ja kommentointikulttuuri, mutta varsinainen blogimerkintöjen kirjoittaminen on kuitenkin lähtökohtaisesti ns. omalla tontilla huutelua.)

Pointti on se, että valtaosa ihmisistä ei juuri jäsentele asioita tai ilmaise mielipiteitään tai näkemyksiään niistä muuten kuin hyvä/paha/jännä/tylsä-tasolla, eikä varsinkaan tee sitä julkisesti.

Mutta kuten sanottu, jos kohdeyleisön ihmiset eivät tosiaan edes tiedä, mikä on kotisivu, ongelmana ei suinkaan ole blogikulttuurin kuvaileminen tai se, onko puhutaanko blogeista vai nettipäiväkirjoista, vaan se, ettei kuulijalla ole sellaisia perustietoja, joilla asian ymmärtäminen onnistuu. Jos kuulija ei tajua mitään tietokoneista, netistä, nettikulttuurista ja siitä, miten koko hoito suhteutuu muuhun yhteiskuntaan, on selvää että koko netti-ilmiön yhden alakulttuurin yksityiskohtien ja syiden sisäistäminen ei suju hetkessä. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että asian selittäminen olisi kauhean vaikeaa, mutta se ei välttämättä onnistu muutamalla lauseella -- eikä se onnistu ollenkaan, jos kuulija on liian asennevammainen ja ennakkoluuloinen.

--Mikki, 21-Sep-2004


En tarkoittanut sanoessani "kotisivu on käsittämätön" sitä, ettei olisi teknistä ymmärrystä, vaan sitä, että on olemassa iso läjä ihmisiä, joiden on vaikea käsittää miksi kukaan jaksaisi pitää sivua itsestään netissä.

Samaten kun on olemassa läjä ihmisiä, joille on käsittämätöntä, että joku viitsii julkaista tietokoneohjelmiaan ilmaiseksi internetissä, vaikka niistä voisi yrittää saada rahaakin.

Ilmeisesti minulla on tänään jokin selityshormonivajaus :)

(Ja määrittelen termin "avautuminen" ilmeisesti eri lailla, mikä aiheutti väärinkäsitystä.)

--JanneJalkanen, 22-Sep-2004


No, kuten sanottu, jos joku ei ymmärrä miksi kukaan tekisi kotisivun, perustiedot koko nettikulttuurista ovat selvästi merkittävän puutteelliset.

--Mikki, 22-Sep-2004More info...     Add comment   Back to entry
"Main_comments_180904_1" last changed on 22-Sep-2004 11:28:49 EEST by 213.243.187.207.