Lisäkommenttia tekijänoikeuskeskusteluun

Lähetin seuraavan Helsingin Sanomien yleisönosastolle. Ehkä julkaisevat, ehkä eivät. Täällä se on kuitenkin kokonaisena, kirjoitusvirheineen kaikkineen (d'oh!).

Debatti tekijänoikeuslain ympärillä on keskittynyt pitkälti yhden asian ympärille: kuluttajan oikeuteen kuunnella musiikkia missä ja miten haluaa, vai saako tekijänoikeuksien omistaja sanella ehdot? Todellisuudessa laissa on myös muita, yhtä perustavanlaatuisia ongelmia.

Hakukoneiden asema jää epämääräiseksi: Googlen on otettava jokaisesta internetin sivusta itselleen kopio kaupallisiin tarkoituksiin, jotta haku yleensä ottaen voisi toimia. Tämä mitä suurimmassa määrin laiton, mutta internetin tietotulvan kannalta tarpeellinen toimenpide on esimerkki niin kutsutusta yhteishyvästä, johon tekijänoikeuslaki ei kuitenkaan ota kantaa.

Tietokoneohjelmien levittäminen: uuden tekijänoikeuslain mukaan jokainen internet-palveluntarjoaja tarvitsee erillisen luvan siirtää tietokoneohjelmia verkossaan. Käytännössä siis tilanne on sama kuin jos viinan myynti ja osto netissä olisi laillista, mutta pullojen kuljetus postitse olisi laitonta. Tämä on naurettava virhe, joka ei palvele kenenkään etuja - ei tekijöiden (jotka haluavat myydä ohjelmiaan kuluttajille) eikä kuluttajien (jotka haluavat ostaa ohjelmia netistä) eikä erityisesti nettioperaattorien, jotka rikkovat lakia joka kerta kun joku ostaa verkkokaupasta laillisen tietokoneohjelman.

Yhteisöraukeaminen: Uuden lain mukaan Euroopan ulkopuolelta tuotuja teoksia ei saa enää myydä edelleen Euroopan sisällä. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että monen pienen kaupan on luovuttava asiakkaiden palvelemisesta ja tavaroiden tilaamisesta ulkomailta asiakkaiden puolesta vain siksi, että joku iso yritys haluaa suojella alueellista monopoliaan. Tällä ei ole enää mitään tekemistä tekijänoikeuksien kanssa, vaan ennemminkin vapaan kaupan ja yrittäjyyden tukahduttamisen.

Vapaan keskustelun kieltäminen: Uusi tekijänoikeuslaki kieltää "teknisistä suojauksista organisoidusti keskustelemisen." On suorastaan epäilyttävää, että kansalaisia kielletään edes keskustelemasta siitä, miten heidän toimintaansa rajoitetaan, rangaistuksen uhalla.

Uusi tekijänoikeuslaki nojaa vanhoihin käsityksiin internetistä. Internetin ehkä tunnetuin palvelu, Google, perustettiin vasta kaksi vuotta EUCD-direktiivin laatimisen jälkeen, ja koko nettimaailma muuttunut kahdesti. Uusi lakiehdotus palvelee vain osaa luovan työn tekijöistä, ja se on viipymättä palautettava takaisin valmisteluun, jotta se saataisiin ajantasaiseksi. Nykyinen laki riittää hyvin siksi aikaa: todisteena siitä viimeaikaiset piraattiverkkojen sulkemiset.

Jotkut kansanedustajat ovat epäilleet, että heidän saamansa sähköpostivyöryn takana olisi jokin "masinointi", mitä se sitten tarkoittaakaan. Ei, hyvät edustajat. Olette pitkään miettineet, miten nuoret saisi innostumaan poliitiikasta, ja nyt te olette tehneet sen. Sähköpostit, internet, blogit ja keskustelupalstat ovat vain heidän keinonsa osallistua yhteiseen asioista päättämiseen. Maailma muuttuu ja menetelmät sen mukana.

Janne Jalkanen
Helsinki




Comments

Saako tämän välittää eteenpäin Vihreiden valtakunnalliselle sähköpostilistalle?

--82.181.2.91, 21-Sep-2005


Totta kai.

--JanneJalkanen, 21-Sep-2005


Kerro sitten, julkaistiinko tuo (minulle ei tule Hesaria).

--Anu, 21-Sep-2005


Erittäin hyvä kirjoitus mun mielestä. Asiat on selitetty sillä tavalla, jolla ne tuleekin ymmärtää. Mielenkiintoistahan tässä koko ongelmassa on se, että tuo laki koskee jo niin montaa muuta aluetta, että sitä ei voisi järjelläkään edes kutsua tekijänoikeuslaiksi. Toivotaan, että julkaistaan. Tällaisilla asioillahan sitä demokratian aitoutta mitataan - onko kansalaisilla äänestyspäivän jälkeen mitään osuutta politiikkaan?

--Antti, 21-Sep-2005


Kiitos, mutta näin jälkikäteen masentaa. Suurin osa noista asioista on itse asiassa sellaisia, että ne on alunperin säädetty kekulleen jo siinä EU-direktiivissä, joten lain palauttamisella valmisteluun ei oikein ole merkitystä. Tämä vaatisi EU-tason lobbausta jo.

--JanneJalkanen, 21-Sep-2005


Eipä sitä näköjään julkaistu. Massamedioiden hampaattomuus asian suhteen alkaa kyllä vituttaa.

--JanneJalkanen, 22-Sep-2005


More info...     Comments?   Back to weblog
"Main_blogentry_210905_2" last changed on 21-Sep-2005 16:18:15 EEST by JanneJalkanen.