Naurettavaa pelleilyä tuo listoilta poistuminen, mutta eipähän tuo minua koske. Top-listaa on huono edes käyttää uusienkaan blogien löytämiseen, kuuma-lista on huomattavasti mielenkiintoisempi ja elävämpi.

--Antti, 19-Oct-2005


Ehkä se on. Enemmän naurettavaa pelleilyä on se määrä energiaa, mikä käytetään top-listan pohtimiseen. Tämä on oma kannanottoni asiaan - lisää voi lukea vaikka tekstistä top-lista on kuollut.

--JanneJalkanen, 19-Oct-2005


Tämä on muuten ihan testikommentti, ignoroikaa.

--JanneJalkanen, 19-Oct-2005


Kuten myös tämäkin.

--JanneJalkanen, 19-Oct-2005


"Tosiseikkahan on se, että listoilla noustaan ylöspäin siksi, että kirjoitukset vetoavat useampiin ihmisiin kuin jollain toisella."

Näin on. Ja ne vetoavat useampiin ihmisiin, merkittäväksi osaksi koska useammat ihmiset ovat tietoisia niistä. Ja näin puolestaan on, koska ne ovat tunnettuja. Ja näin on koska ihmiset pitävät niitä.

Eli: Sisältö aiheuttaa tunnettuutta, ja tunnettuus aiheuttaa tunnettuutta. Sisältö ei aiheuta tunnettuutta, ellei tunnettuutta jollakin tavalla muutoin saada.

Ei yksi piskuinen blogosfääri suosiosykli-ilmiötä kaada.

- Markus

--153.1.17.220, 20-Oct-2005


Niinpä. Tässä olisi kyllä ihan simulaation paikka, suorastaan :)

--JanneJalkanen, 20-Oct-2005


"Tosiseikkahan on se, että listoilla noustaan ylöspäin siksi, että kirjoitukset vetoavat useampiin ihmisiin kuin jollain toisella." Kuten Markus yllä sanoi, tämä ei varsinkaan blogilistan kärkipäässä pidä paikkaansa.

Matemaattisesti ilmaistunahan homma menee niin, että koska ihmiset eivät voi tilata blogia näkemättä sitä ensin (tai ainakin linkkiä siihen), niin blogin todennäköisyys tulla tilatuksi on sama kuin sen todennäköisyys tulla nähdyksi ja tilatuksi, joka on sama kuin blogin todennäköisyys tulla nähdyksi kertaa blogin todennäköisyys tulla tilatuksi, *jos* se nähdään. Lyhyemmin sanottuna siis p(t) = p(n,t) = p(n)*p(t|n) (ensimmäinen seuraa havainnosta p(t, !n) = 0 ja jälkimmäinen pätee kaikille todennäköisyyksille).

Voidaan argumentoida, että tuo ehdollinen todennäköisyys olisi sama kaikille blogeille (*), mutta on kai selvää, että top-listan kärkipäässä oleville todennäköisyys tulla katsotuksi sen kerran on suurempi - suuri osa käyttäjistä katsellee top-listan kärjen läpi ainakin kerran blogilistan käytön aikana. Näin siis blogilistan kärjessä oleminen tuo lisää lukijoita ja "ruokkii" kärjessä pysymistä, kunhan sinne on kerran päässyt. Kun kärki on kerran muodostunut, sinne nouseminen jostain muualta vaatii jotain todella erikoista; se, että on sisällöllisesti yhtä hyvä (merkityksessä "ihmisiä miellyttävä") kuin nykyinen kärki ei riitä.

Tämähän sinänsä ei tarkoita, että kyseessä olisi mikään sisäpiiri... Tällaiset systeemit nyt vaan toimivat näin, mikä tekee top-listasta suhteellisen mielenkiinnottoman. Kuumalla listalla vaikuttaisi tosiaan olevan kiinnostavampi kaava.

(*) ... vaikka sekin on kyseenalaista - ihmiset eivät välttämättä tee tilauspäätöstä pelkän sisällön perusteella niidenkään blogien kesken joita tulevat vilkaisseeksi, vaan vaikkapa "näyttää tyhmältä mutta tilataan nyt kun kaverikin" on ihan mahdollinen ajatuskulku. Mutta jos se ei pidäkään paikkaansa, virhe lienee siihen suuntaan, että se vielä enemmän suosii kärkeä.

--Janka, 20-Oct-2005


"se, että on sisällöllisesti yhtä hyvä (merkityksessä "ihmisiä miellyttävä") kuin nykyinen kärki ei riitä."

Niinpä. Tosin kirjoituksessani pyrin välttämään merkitystä "sisällöllisesti hyvä" - kun katsoo esimerkiksi hot-listan kärkeä, siellä näkee hyvin sen, että vetoavuudella ei ole välttämättä mitään tekemistä sisällön kanssa. Jo pelkkä nimi tai yhteiskunnallinen asema tekee blogista kiinnostavan ja ihmisiin vetoavan.

Blogin näkyvyyteen vaikuttaa luonnollisesti myös se, että joku muu bloggaaja suosittelee sitä linkittämällä siihen, tai pitämällä sitä sivupalkissaan ("pysyvä suositus").

Blogilistan kärkipäässä ei tietenkään enää nousta näkyvyydelläkään - voitaneen argumentoida, että useimmat "etusivulla" olevat saavat noin saman verran näkyvyyttä. Ja huipulta on tietysti paha nousta ylöspäin.

(Mielenkiintoista sinällään, että Kasablogin Jussi kommentoi tuossa jossain blogissa, että top-listalta poistuminen noin vuodeksi ei vaikuttanut lukijamääriin pätkääkään. Ehkä top-listasta johtuvat tunnettuus on yliarvioitua.)

--JanneJalkanen, 20-Oct-2005


Eihän poistumisen sinänsä pitäisi vaikuttaa kävijämääriin tai tilaajamääriin mitenkään. Ne, jotka ovat jo tilanneet, ovat jo tilanneet, ja tuskin kovin moni tekee päätöstä lopettaa lukeminen top-listan perusteella.

Sen sijaan olisi mielenkiintoista nähtä, minkälainen oli blogilista.fi:n tilaajamäärien trendi ennen ja jälkeen top-listalta poistumista.

--Janka, 20-Oct-2005


Siitähän voinee tehdä jotain oletuksia listalla olevien muiden mukaan; niiden tilaajamäärät varmaan saisi snapshotattua nyt.

--JanneJalkanen, 20-Oct-2005More info...     Add comment   Back to entry
"Main_comments_191005_1" last changed on 20-Oct-2005 14:02:00 EEST by JanneJalkanen.